Een Copernicaanse perspectiefomslag

De Copernicaanse revolutie

Toen Copernicus zijn perspectief en dat van zijn middeleeuwse tijdgenoten veranderde van een statische aarde met een ronddraaiend heelal naar een ronddraaiende aarde die om de zon draaide, keerde hij het perspectief van zijn tijdgenoten binnenstebuiten. Zo zette hij een revolutie op gang in de manier waarop de mens zijn omgeving waarnam. Voor die tijd ervoer de mens zijn lichaam, zijn huis, zijn stad als in rust en draaiden de zon, de planeten en de sterren om hem heen in vertrouwde ritmes. Copernicus veranderde dit perspectief omdat het oude uiterst complex was geworden en problemen veroorzaakte die niet konden worden opgelost zonder andere problemen en ernstige tegenstrijdigheden te creëren. Een revolutie in de wetenschap volgde.

Heliocentrisme is beduidend eenvoudiger dan geocentrisme. Wat heeft de voorkeur?

Dus als je een probleem tegenkomt waarbij elke oplossing, die je probeert, je complexiteit, tegenstrijdigheden en nieuwe problemen brengt om op te lossen, dan is het misschien tijd om je perspectief op het probleem om te gooien. Misschien is jouw perspectief het echte probleem. Keer het dus binnenstebuiten.

Binnenste buiten

De kwantumfysica stelt ons voor zo’n probleem. De Kwantum Collaps, het einde van de waarschijnlijkheidsgolf van kwantumtoestanden en de gelijktijdige verschijning van het deeltje bij meting, is een probleem dat al bestaat sinds ongeveer 1925 en dat, na al bijna honderd jaar, nog steeds niet wil verdwijnen. Een waarschijnlijkheidsgolf is niet iets materieels, een deeltje is dat wel. Elke poging om dit raadsel op te lossen eindigt na zorgvuldige en nauwkeurige analyse in absurde onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden. Misschien is het daarom tijd voor een verandering van perspectief.

Denk eens na over de volgende vraag. Waar is de wereld in onze ervaring? Buiten. Waar beleven we de wereld om ons heen? Binnen. Wat bedoelen we hier met binnen en buiten? Binnen en buiten wat? Uw antwoord is waarschijnlijk: de geest. Juist. Dit is het gemeenschappelijke perspectief waarmee we de wereld zien. We ervaren de geest in ons lichaam, binnen onze schedel doorgaans. Keer dat nu eens binnenstebuiten. Gewoon, probeer het eens. De wereld wordt dan iets dat volledig binnen de geest bestaat, niet daarbuiten. Nu veranderen de antwoorden op de bovenstaande vragen op een belangrijke manier. Voor beide vragen is het antwoord nu: binnen.

Wanneer je dat perspectief toepast, verliest de Kwantum Collaps zijn raadselachtige status. Zowel kwantumtoestandsgolf als deeltje zijn dan beide louter gedachtevormen. Gedachtevormen die overgaan van waarschijnlijkheid naar gefixeerde geschiedenis. Ervaring wordt het herinneren van gearchiveerde geschiedenis. Deze historische archieven bevinden zich dan natuurlijk ook binnen de geest.

Kosmisch bewustzijn

Nu vraag je je wellicht af hoe dit kan als elk wezen op deze wereld en waarschijnlijk in het universum zijn eigen geest bezit. Mijn antwoord zou dan zijn dat je niet echt een volledige binnenste buiten kering van je perspectief hebt gedaan. Je stelde je nog steeds een buitenwereld voor vol wezens met individuele geesten met een wereld, een heel universum binnen in elke geest van hen. Dat is inderdaad verbijsterend. Dus probeer de binnenste buiten kering nog een keer, en nu deze keer echt. Nu heb je echt alle werelden, alle wezens, het complete universum verbeeld binnen de geest. Nu wel een onvoorstelbaar grote geest. Dat is het Kosmisch Bewustzijn. Jij beleeft je leven in een virtuele realiteit die door het Kosmisch Bewustzijn is verbeeld. Een beetje als een romanpersonage in een immens drama. Jij bent er een essentieel onderdeel van. Ik bedoel vooral jouw geest.

Schopenhauer

Is dit een nieuw inzicht? Volstrekt niet. Nog niet zo lang geleden woonde ik een lezing bij over Schopenhauer’s ‘Die Welt als Wille und Vorstellung’. Ik was verrast hoe dicht zijn ideeën over de wereld en de wil om te leven (Die Wille) op het bovenstaande plaatje leken. Als hij van de Kwantum Collaps had geweten, zou hij het vast een plaats in zijn filosofie hebben gegeven, vermoed ik.

Boeiend?

Voor een introductie in kwantum fysica en de echte boodschap van de Kwantum Collaps: Start hier je perspectiefomslag.