De kwanten van Toonder

Trammelant en tierelier

`Men moet niet gehinderd worden door de goesting van anderen, want dat geeft trammelant en tierelier! `. Voor jeugdige lieden heeft het leven vandaag de dag een duidelijk doel: beroemd te worden. Men verschijnt liever op de televisie dan in nederigheid het eigen gemoed en misschien dat van anderen middels fijne trillingen in beroering te brengen. Een heer als ik kent echter precies de draagwijdte van zijn wensen, en hoedt zich voor beroemdheid, zodat hij onbekommerd over straat kan. Dat men in stilte kan genieten als men maar weet wat men wil, valt ook in deze bundel te lezen; dat sommige lieden het beter menen te weten dan een heer van stand leidt echter tot akelige situaties. berichtte ons de heer O.B.B. te R.

Het is opmerkelijk dat Toonder het consensusprobleem in de kwantumfysica eerder naar buiten bracht in zijn verhaal ‘De kwanten’ in 1958 dan Eugene Wigner dat deed in zijn Wigner’s Friend gedachte-experiment in 1961.

Inderdaad, meer dan één bewustzijn dat de wereld creëert moet trammelant en tierelier geven.

Het losse boekje is alleen nog 2e hands te verkrijgen, maar het verhaal is opgenomen in de bundel Trammelant en Tierelier die nog gewoon online te bestellen is bij de StudyStore.

De kwanten is ook als een hoorspel in vier delen – hier te beluisteren – uitgezonden in 2007 door de NPS. Het is een onderdeel van de hoorspelserie ‘Bommel’ met 75 verhalen van Toonder uitgezonden van februari 2007 tot april 2009.