Non-dualiteit, tijd en de kunst van het geluk

En als de verbeelding de vormen van dingen baart die we niet kennen, zet de pen van de dichter ze om in gedaanten en verleent hij een vluchtig niets een plek om te wonen en een naam.

William Shakespeare

Een zeer bijzondere pottenbakker

Rupert Spira is van opleiding een pottenbakker. Hij is eerst afgestudeerd aan de West Surrey College of Art en heeft het pottenbakken geleerd bij de Wenford Bridge Pottery. Zijn werk is onder andere geëxposeerd in het Victoria & Albert Museum en in de Sainsbury Collection.

Poem Bowl – 2003 © Rupert Spira
Large open stoneware bowl, with poem inscribed through black pigment onto a white glaze, this covering entire exterior and interior surfaces.

In harmonie met de natuur en het menselijk bewustzijn

Maar hij maakt niet alleen mooi aardewerk. Hij kreeg spiritueel onderricht van onder anderen Raman Maharshi en Francis Lucille en leerde aldus de non-dualiteit kennen. Hij heeft zich ontwikkeld tot spiritueel leraar en heeft een aantal boeken gepubliceerd over de non-dualiteit die het beste vertaald kan worden in ‘er is slechts één bewustzijn’.

Enige titels:

  • Being Myself,
  • The Essential Self,
  • A Meditation on I Am,
  • Being Aware of Being Aware,
  • The Nature of Consciousness.

Rupert organiseert regelmatig bijeenkomsten waar hij non-dualiteit onderwijst. Bronnen: Advaita Vedanta, Kashmir Shaivisme, Hindoeisme, Boeddhisme, Christelijke mystiek, Sufisme, and Zen.

Spira werkt voortdurend aan het onderzoeken van de aard van de geest en de werkelijkheid door middel van zijn filosofie en aardewerk. Het aardewerk is het resultaat van de wens van de kunstenaar om elegante stukken te maken, in harmonie met de natuur en het menselijk bewustzijn.

De reden dat hij besproken wordt op een website over kwantumfysica en bewustzijn is dat hij net als ik, maar dan wel via een volledig andere weg, tot de conclusie is gekomen dat onze ervaring van de wereld het best uitgelegd kan worden door aan te nemen dat er maar een bewustzijn is waarvan wij allemaal fragmenten van zijn.

The Nature of Consciousness and Time

In dit interview van ManTalks brengt Spira op een ontzettend begrijpelijke en sympathieke manier zijn boodschap: de mythe van het materialisme, de mythe van de gescheidenheid, als oorzaak van onze huidige situatie in de wereld. Alles is één. Tijd en ruimte zijn ervaringen die het ene bewustzijn zichzelf, zijn individuele fragmenten, aanbiedt. Wat mij betreft van begin tot eind een feest. De kwantumfysica wordt – terecht – slechts heel even terzijde genoemd.

Rupert Spira – The Nature Of Consciousness And Time © ManTalks

De ervaring van ononderbroken eenheid

Heel toepasselijk in de context van de kwantumfysica, en ook wat Rupert Spira zegt over de ononderbroken eenheid van alles, is dit gedeelte uit de lezing van professor Kurt Dressler, hoogleraar moleculaire spectroscopie aan de ETH Zurich, op de Mystics and Scientists conferentie van 1997:

De kwantumtheorie beschrijft de wereld als een ononderbroken geheel dat niet uit delen bestaat. Ons bewustzijn kan de wereld analyseren en in stukken snijden, en het kan dit op veel verschillende manieren doen, bijvoorbeeld in afzonderlijke objecten, in zelf en niet-zelf, in geest en materie, kracht en substantie, ruimte en tijd. Ons bewustzijn kan de kosmische gebeurtenis van het quasi-simultaan ontstaan, de evolutie en het voortbestaan van het universum opdelen in een opeenvolging van ogenschijnlijk afzonderlijke momenten, verspreid langs een coördinaat die 'tijd' wordt genoemd: de ontvlechting van een essentieel, waar en ononderbroken geheel of eenheid. Voor onze geest lijkt de werkelijkheid te bestaan uit individuele objecten. Maar een wetenschappelijk complete natuurkundige theorie [van geïsoleerde objecten] is het tijdelijke product van in filosofisch  opzicht zelfingenomen fysici.

De gehele lezing van Dressler is terug te vinden in de lezingenbundel ‘The Spirit of Science – From Experiment to Experience’, hoofdstuk 4 – ‘The experience of Unity’.

2 antwoorden op “Non-dualiteit, tijd en de kunst van het geluk”

  1. Ik ben zelf ook tot de gedachte gekomen dat we wellicht 1 bewustzijn vormen. Dit is in mijn hoofd gecombineerd met simulatie theorie. Er is (wellicht?) maar 1 ‘speler’ die alle belevenissen doormaakt. Lineaire tijd is voor de speler irrelevant aangezien hij van buiten de sim in komt. So far mijn hersenspinsels =)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *